Tautodailininko P.Kaziūno darbas2003 m. Utenos rajono savivaldybės taryba, pritariant Lietuvos rašytojų sąjungai, įsteigė Antano Miškinio literatūrinę premiją poetui už aukštaitiškos dvasios išsaugojimą poezijoje ir (nuo 2004 m.) mažąją premiją respublikos jaunųjų filologų konkurso nugalėtojui.

  

 

 

Donatas CepukasDonatas Čepukas (g. 1933 m. kovo 5 d. Antažiegėje, Dusetų valsčius, Zarasų apskritis, mirė 2016 m. rugsėjo 25 d., palaidotas Dusetose) –  žurnalistas, redaktorius, publicistas.

1956 m. baigė Dusetų darbo jaunimo vidurinę mokyklą. 1962–1965 m. studijavo Lietuvos žemės ūkio akademijoje. 1950–1962 m. įvairių valstybinių įstaigų tarnautojas. Nuo 1962 m. Utenos rajono laikraščio „Lenino keliu“ (nuo 1989 m. – „Utenis“) redakcijos darbuotojas, redaktoriaus pavaduotojas, skyriaus vedėjas, nuo 1992 m. iki 2015 m. laikraščio „Utenis“ vyriausias redaktorius, UAB „Utenio redakcija“ direktorius. Parašė ir išspausdino keliolika tūkstančių straipsnių kultūros, visuomeninio gyvenimo, žemės ūkio temomis. Lydėjo Lietuvos Respublikos prezidentą V. Adamkų jo vizitų į užsienio šalis metu, išleido šių kelionių apybraižas.

Stepas Eitminavičius (1952 06 17), prozininkas, eseistas. Vilniaus universitete filologijos fakultete įgijo filologo, lietuvių kalbos ir literatūros dėstytojo kvalifikaciją. Dirba lietuvių kalbos mokytoju Utenos Adolfo Šapokos gimnazijoje. Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureatas (2001 m.). 2005 m. už už kūrybingą pedagoginę veiklą bei knygą „Baladė apie mokytoją“ Stepui Eitminavičiui skirtas Utenos miestui nusipelnusio žmogaus apdovanojimas. Nuo 2007 m. -  LRS narys.

Bibliografija:
Kas esi, mokytojau? (esė) (1990).
Metai, žaibo apšviesti (miniatiūros)(1992).
Žiūrėjimas į mėnulį (miniatiūros) (1995).
Šermukšniai (miniatiūros) (1996).
Skyrybos ženklai mokykloje (esė) (2003).
Žaismingiau apie kalbą ir literatūrą (miniatiūros) (2004).
Baladė apie mokytoją (esė, beletristika) (2005).
Balti juodraščiai (novelės) (2006).
Minties budėjimas (apysaka) (2007).
Mėginimai nuskinti dieną (2011).
Šimtas metrų Utenėlės (poezijos rinkinys)(2012).
Vyžuonos paraštėse (atsiminimai apie rašytojus Bronių Radzevičių ir Antaną Masionį) (2013).

Danius GaliauskasDanius Galiauskas (gimė 1971-05-04 Molėtų rajone). Baigė Kauno aukštesniąją meno mokyklą (dabar – Kauno kolegijos Justino Vienožinskio menų fakultetas), 1999–2002 metais baigė Vilniaus dailės akademijos perkvalifikavimo studijas, tapo dailės pedagogu, o 2002–2007 metais studijavo Vytauto Didžiojo universitete, Menų institute, kur  įgijo menotyros bakalauro kvalifikacinį laipsnį. Dirba dailės mokytoju Utenos dailės mokykloje. D. Galiauskas užsiima aliejine tapyba, itin mėgsta tapyti peizažus, abstrakcijas. 

Antanas Gasperaitis. Ramūno Misiūno nuotraukaAntanas Gasperaitis gimė 1931 m. Juodiškių kaime, Utenos r. 1951 m. baigė vidurinę mokyklą Utenoje, 1978 m. - lietuvių kalbą ir literatūrą Vilniaus pedagoginiame institute. Mokytojavo Kvyklių septynmetėje, Šnieriškių, Skudutiškio aštuonmetėse mokyklose, dirbo rajono laikraštyje, laboratorinių elektros krosnių gamykloje, Utenos kraštotyros muziejuje, Utenos zonos jungtiniame knygyne.
Antanas Gasperaitis daugelį metų rinko medžiagą apie Utenos krašto istoriją, kultūrą, žymius žmones. Surinktą medžiagą - nuotraukas, dokumentus, informaciją Antanas Gasperaitis panaudojo savo knygose:  „Tave papuošt žadėjom" (1998 m.), „Sopulinga sodiečių idilė" (2002 m.), „Rykščių raudos Utenos dvaruos" (2011 m.). Daug Antano Gasperaičio surinktos medžiagos panaudota „Utenos krašto enciklopedijoje" (2001 m.), „Lietuvių literatūros enciklopedijoje" (2001 m.), knygoje „Tauragnai" (2005 m.), įvairiuose rinkiniuose, albumuose, lankstinukuose. A.Gasperaičio prisiminimai spausdinti publicistinėse knygose „Po Indrajos dangumi" (2002 m.), „Aš-mokytojas" (2007 m.), „Mūsų mokytojas" (2010 m.), „Kuktiškės" (1997 m.), „Mano uteniškių albumas" (2008 m.), „Velaikių Čepėnas" (2012 m.) ir kt.

Guntulyte ReginaRegina Guntulytė – apysakų ir novelių rinkinio „Pora vienam vakarui“, humoro ir satyros knygos „Lapukų didvyrio pagerbimas“, autobiografinių apysakų „Bangų mūša“ ir „Bangų mūšai rimstant“, romanų „Pavėlavęs laiškas“, „Šilagėlės šypsena“, „Vėrinys ant smilgos“ (I ir II d.), „Nebaigtas dienoraštis“, „Paskutinė Daliaus Danilevičiaus moteris“, „Aukštaitiška elegija“, „Labas ir sudie“, bei trilogijos „Naktinis ekspresas“, „Už posūkio“ ir „Laikas nesustoja“ autorė. Lietuvos nepriklausomųjų rašytojų sąjungos narė.
R. Guntulytė gimė 1939 metų rugpjūčio 28 dieną Butkelių kaime (buv. Dusetų valsčius). 1949 metais ji su šeima ištremta į Irkutsko sritį. Ten baigė Statybos technikumą. Dirbo brigadininke, statybos darbų meistre, gamybos skyriaus inžiniere.

Algirdas Indrašius /Utena, 2011 - 80 p. iliustr.Gimė 1937 m. kovo 2 d. Utenos r., Traidžiūnų kaime. Tais pačiais metais tėvai persikėlė gyventi į Vyžuonas. 1950 m. baigė Vyžuonų septynmetę mokyklą ir išvyko mokytis į Švenčionėlių pedagoginę mokyklą. 1960 m. įstojo mokytis į Vilniaus dailės institutą. Baigęs institutą 1966 m. diplomo į rankas negavo, buvo nukreiptas į Telšių taikomosios dailės technikumą. 1968 m. Telšiuose, papildęs grafikos ciklą „Vizijos" naujais darbais, „Alkos" muziejuje surengė parodą. 1969 m. įsidarbino Utenos trikotažo fabrike, vadovavo modeliavimo skyriaus dailininkams, vėliau dirbo apipavidalintuoju. 
1970 m. surengta akvarelės parodą Utenos trikotažo fabrike ir Vyžuonų vidurinėje mokykloje (dabar - Vyžuonų pagrindinė mokykla)..
Sukūrė ir įgyvendino fontanų dekoravimo kalinėtu variu projektą AB „Utenos trikotažas" fabriko teritorijoje.
1974 m. surengė metalo plastikos parodą Utenos kraštotyros muziejuje.
1976 m. dalyvavo bendroje uteniškių parodoje kartu su V. Petroniu, D. Bliumbergiene, K. Kupriūnu, J. Kunigėliene, R. Sidorova, V. Malaiškaite, K. Mikulėnu, R. Vanagiene, V. Staliauskaite, D. Ramanauskiene, A. Nenėnu, H. Orakausku.
1978 m. Utenos kraštotyros muziejuje eksponavo ciklą „Vizijos", pavadinęs „Hirosima".
1979 m. su dailininku H. Orakausku pastatė žalčio Vyžo skulptūrą Vyžuonose.

Balys JuodzevičiusPedagogas, muziejininkas, kraštotyrininkas. 1945-1949 m. mokėsi Leliūnų (Utenos r.) progimnazijoje, 1949-1953 m. baigė Utenos 1-ąją vidurinę mokyklą. 1953-1958 m. studijavo Vilniaus universiteto Istorijos ir filologijos fakultete lietuvių kalbą ir literatūrą. 1958-1961 m. B. Juodzevičius dėstė lietuvių kalbą ir literatūrą Dubingių (Molėtų r.) vidurinėje mokykloje. 1961-1967 m. jis buvo Valkininkų (Varėnos r.) vidurinės mokyklos mokytojas. Nuo 1967 m. B. Juodzevičius gyvena Utenoje. 1967-1973 m. jis dirbo Utenos kraštotyros muziejuje moksliniu bendradarbiu, 1973-2000 m. buvo Utenos kraštotyros muziejaus direktorius. B. Juodzevičius yra surinkęs daug kraštotyrinės medžiagos, tautosakos. Nuo 1990 m. jis aktyviai rinko medžiagą apie pokario partizanus, politinius kalinius, tremtinius, sudarė Utenos krašto pokario partizanų, tremtinių ir politinių kalinių kartotekas
B. Juodzevičius sudarė ir išleido knygas:
1998 m. – „Utenos apylinkės" (turizmo informacija)
2001 m. – „Utena ir apylinkės" (kultūros ir istorijos apybraiža)
2003 m. – „Laisvės kaina" (biografinis Utenos krašto rezistencinės kovos žinynas)

Regina Katinaitė Lumpickienė(1955 10 31), poetė, vertėja. Gimė Utenoje, augo Juknėnų kaime. Baigė Utenos 2-ąją vid. mokyklą. Studijavo Vilniaus pedagoginiame institute lietuvių kalbą ir literatūrą. Nuo 2003 m. – LRS narė. 1992 m. apdovanota Boriso Dauguviečio premija (II laipsnio diplomas) už Antano Miškinio „Žaliaduonių gegužės" inscenizaciją. 2003 m. Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureatė už eilėraščių ir vertimų knygą „Grąžinu tau laiką" ir eilių ciklą romantinės muzikos ansmbliui. 2010 m. Antano Miškinio literatūrinės premijos laureatė už eilėraščių knygą aukštaičių uteniškių tarme „Paraič nama".

Katinas Alvydas(1961 01 28), poetas. Nuo 1986 m. Utenos literatų klubo "Verdenė" narys. Nuo 2011 m. Lietuvos rašytojų sąjungos narys.
Bibliografija: eilėrraščiai mokytojų poezijos rinktinėje "Pabūk džiaugsmu", dainų tekstai rinktinėje "Širdies melodija tyli", eilėraščiai rinktinėje "Taip tyliai tyliai" (111 meilės eilėraščių), eliėraščiai Utenos literatų kūrybos almanache "Verdenė". Pirmoji Alvydo Katino poezijos knyga „Sienos iš vėjo", sudaryta iš eilėraščių, parašytų per pastaruosius dvidešimt metų, išleista 2006 m., antroji - „Nugalėję lygumas“  - 2011 m., trečioji - eilėraščių knyga „Vaikšto vienas" - 2015 m.

Romualdas Katinas(1931-2012) lituanistas, poetas, satyrikas, publicistas žurnalistas. Gimė Utenos r. Baltakarčių kaime. Mokėsi Utenoje, vėliau Vilniaus pedagoginiame institute studijavo lietuvių kalbą ir literatūrą. Grįžęs į gimtąjį kraštą, dirbo Antalgės aštuonmetėje mokykloje, Utenos rajono laikraštyje „Lenino keliu", laikraštyje „Utenos apskrities žinios".

Rašė eilėraščius, satyras, epigramas, straipsnius, apybraižas. Savo kūrybą publikavo rajono spaudoje, žurnale „Šluota". Utenos literatų klubo „Verdenė" narys nuo 1985 m. Romualdo Katino kūryba publikuota almanachuose „Verdenė".

Bibliografija: satyros „Dvaro juokdariai" (1995 m. - satyriniai eilėraščiai ir epigramos, skelbti žurnale „Šluota"), „Dangus griūva" (2001 m.), dokumentinė publicistika - „Sudeikiai" (2002 m.), „Lemties keliai" (2005 m., apybraižos), „Kryžkelių žmonės" (2006 m., apybraižos), satyrinė poema „Mergakiemis" (2008 m.), romanas „Išdavikės atgaila" (2010 m.), eilėraščių knyga „Aš esu ruduo" (2011 m.), staipsniai  prisiminimų knygose „Kaip man jaunystės neminėt" (2003 m.), „Plačiašakis ąžuolas" (2008 m.), „Mano uteniškių albumas" (2008 m.).

(1955 12 13), poetas, publicistas, leidėjas. Nuo 1994 m. - LRS narys.

Dirbo „ Tiesos", „Dienos"dienraščių, žurnalo „ Gimtasis kraštas" korespondentu, laikraščių „Utenos apskrities žinios" ir „ Utenos Diena" vyr. redaktorium. Nuo 2007 metų leidyklos „ Kamonada" vyriausias redaktorius. 2006 m. apdovanotas Antano Miškinio premija už eilėraščių rinktinę „ Kas nebus pralaimėta".

 Laima KriukelienėDailininkė. 1982 m. baigė Šiaulių pedagoginį universitetą  ir įgijo dailės mokytojos specialybę. Su pedagoginiu ir kūrybiniu darbu nesiskiria iki šiol. Dirbdama Utenos kolegijoje dailės dalykų dėstytoja, visą  laisvą  nuo paskaitų laiką  skiria kūrybiniams ieškojimams: molbertinei ir sieninei tapybai, grafikai, erdvinėms kompozicijoms, parodų organizavimui, plenerams, tęstinėms dailės studijoms... Daugiau negu per dvidešimt kūrybinio darbo metų Laima dalyvavo dešimtyse grupinių dailės parodų Utenoje, Zarasuose, Vilniuje, įvairiuose Lietuvos muziejuose, galerijose rengia autorines kūrybos darbų parodas.

Įsimintiniausios iš jų:
- tapybos paroda kartu su studentais Parlamento galerijoje,
- Pedagogų profesinės raidos centre Vilniuje,
autorinės parodos: 
Lietuvos kultūros darbuotojų tobulinimosi centre, 
Utenos kraštotyros muziejuje, 
Utenos kolegijoje (dvidešimt kartų), 
Utenos rajono savivaldybėje (du kartus), 
Utenos kultūros centre ir kt.,

Klemensas Kupriūnas2010 m. Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureatas. Dailininkas Klemensas Kupriūnas yra sukūręs per 2000 ekslibrisų. Darbai eksponuoti ir įvertinti tarptautiniuose konkursuose Lietuvoje, Lenkijoje, Turkijoje, Kazachstane, Amerikoje. Tarptautinės parodos „Žalgiris – 600" antros premijos laureatas. Dailininkas raižo liną, kartoną, iliustruoja knygas, tapo, kala akmenį, rašo. Personalinės parodos Vilniuje, Klaipėdoje, Linkuvoje, Inturkėje, Kupiškyje, Utenoje, Lenkijoje, Latvijoje, Norvegijoje, Švedijoje. Organizuoja tarptautinius mažosios grafikos konkursus, plenerus, parodas.

Mazuras Giedrius(1981 04 18), dailininkas, skulptorius. 2004 m. baigė Vilniaus dailės akademiją . Tais pačiais metais Danijoje, Bornholmo menų mokykloje mokėsi keramikos. 2005 m. mokėsi Zacburgo dailės akademijoje skulptūros ir instaliacijos klasėje. 2005-2006 m. studijavo Vilniaus pedagoginiame universitete. Dirba Utenos dailės mokykloje.
Parodose dalyvauja nuo 2004 m. Dalyvavo simpoziumuose Švedijoje, Danijoje, Čekijoje, Austrijoje, Olandijoje, Lietuvoje. Daug darbų saugoma privačiose kolekcijose Osle, Paryžiuje, Kopenhagoje, Rygoje, Stokholme. Kuria medžio, akmens skulptūras. Rengia performansus, video darbų, konceptualių objektų parodas. Mėgstamiausia - šamoto technologija. Piešiniai pastele, ekslibrisai, medaliai taip pat šio dailininko kūrybos dalis.
El. paštas: Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 DAILININKO GIEDRAUS MAZURO DARBŲ GALERIJA >>>

(1958 01 25), poetė. Nuo 2003 m. - LRS narė. Nuo 1985 m. Utenos literatų klubo „Verdenė" narė. Dalyvauja Lietuvos mokytojų kūrybinės draugijos Spindulys" veikloje. 1996 m. Utenos jaunimo ir vaikų teatras Pepė" pastatė poezijos spektaklį pagal eilėraščius Nemirk, karaliau", kuriam sukūrė scenografiją.

Bibliografija: „Smilgos paukštis" (poezija), 1996.
„Žalčio sesuo" (poezija). Utenos Indra, 2001.
„Takažolės laiškai" (poezija). Sapnų sala, 2005.

Utenos rajono Kultūros ir švietimo skyriaus premija už geriausią metų debiutą - eilėraščių knygą „Smilgos paukštis".
2001 m. Utenos rajono savivaldybės Kultūros ir meno premija už eilėraščių knygą „Žalčio sesuo".

Audronė Misiukaitė (A.Snukiškio nuotrauka)Fotografė, poetė, muzikantė. Pradėjo fotografuoti dar mokykloje. 1981 m. baigė Kauno J. Gruodžio aukštesniąją muzikos mokyklą. „Utenio" laikraščio fotokorespondentė nuo 1994 m. Utenos muzikos mokykloje dirba nuo 2001 metų. Utenos rajono literatų klubo „Verdenė", foto - video klubo „Utenos vizija" narė. 2006 m. Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureatė.

Mitaliene JurateJŪRATĖ MITALIENĖ gimė 1960 m. Šiauliuose. 1984 m. baigė Šiaulių pedagoginio instituto Dailės fakultetą. Nuo 2006 m. Lietuvos dailininkų sąjungos narė, nuo 2007 m. - Lenkijos pastelininkų asociacijos narė. Surengė 10 personalinių parodų. Dalyvavo bendrose parodose Lietuvoje, Latvijoje, Lenkijoje, Anglijoje, Slovakijoje, Rumunijoje, Ukrainoje, Olandijoje, Australijoje, Amerikoje, Gruzijoje Plenerų ir simpoziumų dalyvė Lietuvoje, Lenkijoje,Gruzijoje.

Interneto svetainė: http://juratemitaliene.weebly.com/

Navikienė VidaNAVIKIENĖ VIDA (1956 11 30), heraldikos kūrėja, dailininkė, scenografė, knygų iliustratorė. Nuo 1979 m. gyvena ir dirba Utenoje. 2006 m. Utenos rajono meno ir kultūros premijos laureatė.
Heraldika: sukurti herbų, vėliavų ir antspaudų etalonai: Tauragnų, Sudeikių, Kuktiškių, Leliūnų, Daugailių herbai ir Kibickų giminės herbas.
Utenos kultūros centro lėlių teatrui "Zuikis Puikis" dailininkė sukūrė virš 100 lėlių ir kaukių, 19 spektaklių scenografijas bei aktorių kostiumus. Vyžuonų pagrindinės mokyklos lėlių teatrui 3 spektakliams sukurtos lėlės ir scenografija. „Žaliaduonių" mėgėjų teatrui 4 spektakliams sukurta scenografija ir kostiumai. "Trakto" teatrui 2 lauko vaidinimams sukurta scenografija ir 55 kostiumai.

Panavas Petras(1933 09 06) poetas. Nuo 1979 m.  LRS narys.
 Bibliografija:

Žemės tyla: eilėraščiai. - Vilnius: Vaga, 1973.
Po debesiu baltu: eilėraščiai. - Vilnius: Vaga, 1978.
Galulaukės mūsų banguotos: eilėraščiai. - Vilnius: Vaga, 1983.
Tarpežerių regėjimai: eilėraščiai. - Vilnius: Vaga, 1991.
Dausojimai: eilėraščiai. - Utena: Indraja, 1993.
Pabuvimas: eilėraščiai. - Utena: Utenos spaustuvė, 1998.
Kokios gražios jūs iš nuotolio: eilėraščiai. - Utena: Utenos spaustuvė, 2001.
Ateini, pareini, nueini...: eilėraščiai. - Utena: Indraja, 2002.
Daumantas: istorinė drama. - Utena: Utenos spaustuvė, 2004.
"Gandras neša Dionizą " (eilėraščiai vaikams), 2007.
"Sugrįžkit, gervelės" (eilėraščiai vaikams), 2008.
"Praamžiaus paunksmėje" (eilėraščiai), 2009. 
„Įkvėpimo auka" (atsiminimų knyga), 2011.

 

Kino namai TAURAPILIS logotipas

 

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt

Utenos hipodromas

kamanos (2)