TAIKA UTENAI 012023 m. spalio 19 d. Utenoje visuomenei buvo pristatyta skulptūrinė kompozicija „Šalom Utyan“ (Taika Utenai). Šis meno kūrinys skirtas ilgus šimtmečius mūsų mieste gyvenusių lietuvių ir žydų istorijai atminti, o jo atsiradimą inicijavo VšĮ Utenos turizmo informacijos centras. Skulptūros sukūrimą finansavo Utenos rajono savivaldybė.
Meninį atminties ženklą „Šalom Utyan“ 2023 m. sukūrė architektas Arūnas Želvys ir paveldo interpretatorė Karolina Želvė (studija „Paveldas kalba“). Rūdinto metalo kompozicija, kurioje dvi viena į kitą žvelgiančios figūros simbolizuoja ne tik apie iki Antrojo pasaulinio karo Utenoje gyvenusių lietuvių ir žydų sutarimą, bendravimą ir bendradarbiavimą, bet ir pačią Holokausto tragediją - ažūrinė žydų tautybės uteniškio figūra simbolizuoja žydų bendruomenės praradimą. Kūrinyje išpjaustytų raidžių tekstas - tai uteniškio Avraomo Chaito eilėraštis jidiš kalba ir šio eilėraščio vertimas į lietuvių kalbą, kurį išvertė jidiš literatūros tyrinėtoja, vertėja ir edukatorė Goda Volbikė.

Renginyje Rinkos aikštėje, senojoje mūsų miesto dalyje, kurioje gyveno daugiausiai žydų tautybės gyventojų, dalyvavo didelis būrys istorijai neabejingų uteniškių, moksleivių, netoliese esančių įstaigų atstovų. Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Brasiūnienė priminė mūsų mieste gyvenusių žydų istoriją, dar išlikusius jų pastatus, paminėjo šiais laikais sukurtus atminties ženklus. Meninę skulptūrą simboliškai atidengė VšĮ Utenos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Jasinevičienė ir Utenos rajono savivaldybės Utenos rajono savivaldybės mero patarėja Gerda Rušienė. Mintimis apie Avraomo Chaito gyvenimą ir kūrybą, kurios dalis įamžinta skulptūroje, pasidalino jidiš literatūros tyrinėtoja, vertėja Goda Volbikė bei atsiminimų knygos ,,Utena ir apylinkės“ vertimo į lietuvių kalbą iniciatorė, Utenos žydų istorijos tyrinėtoja Roma Jančauskienė. Skambėjo Dariaus Biriuko smuiku atliekamas muzikinis kūrinys. Mintimis apie šio meninio akcento idėją ir sukūrimą pasidalijo jo autoriai Arūnas ir Karolina Želviai, atvykę į renginį su visa šeima. Po renginio visi norintys dalyvavo ekskursijoje „Utenos žydų paveldo įprasminimo ženklai”, kurią vedė Utenos žydų istorijos tyrinėtoja Roma Jančauskienė.

Renginio organizatoriai - VšĮ Utenos turizmo informacijos centras ir Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyrius, partneris - Utenos kultūros centras.

 Informaciją parengė: Utenos rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vyr. specialistė Regina Skomskienė

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt