emblemaethno vibes2022 m. birželio pabaigoje Rytų Aukštaitijoje vyko tarptautinio projekto „Etno bangos“ baigiamojo etapo renginiai, kuriuose projekto dalyviai iš Lietuvos, Maltos ir Italijos susitiko su šio regiono bendruomenėmis, puoselėjančiomis lietuviškas tradicijas, lankėsi etninį paveldą tebesaugančiose įstaigose, dalyvavo tradiciniuose etnokultūros renginiuose, susipažino su Lietuvos papročiais, tradicijomis ir kultūriniu paveldu, lankėsi gražiausiose Lietuvos vietovėse.

1Etnokosmologija
CIULBUTE
Kernave
Kinese
LADAKALNIS
PALIESIAUS PRISTATYMAS
Paluse
Paluse1
Rotuse
Sokiai
SOKIAI VAJASISKY
VAINIKAI
vajasiškis2
Valdovu_rumai
01/14 
start stop bwd fwd

VšĮ „Euroregiono Ežerų kraštas direktorato biuras“ – Ignalinoje veikianti ir kelias savivaldybes vienijanti įstaiga įgyvendino paskutinį Erasmus+ KA2 projekto „Etno bangos: tarptautinio bendradarbiavimo tinklo tarp kultūros ir jaunimo darbuotojų sukūrimas“ (Ethno vibes) etapą. Tai tarptautinis projektas, kuriame bendrą dalyvių būrį sudarė partneriai iš Italijos ir Maltos (,,Associazione Spunto Sviluppo Sociale“ ir Mtarfa vietos taryba). Šio projekto tikslas – sukurti ilgalaikę partnerystę tarp jaunimo ir kultūros darbuotojų projekto šalyse, pasidalijant etnokultūros populiarinimo patirtimis, pritaikant naujoves organizuojant etnokultūros festivalius jaunimui. Projekto veiklos 2021 m. – 2022 m. jau vyko Maltoje (Mtarfos savivaldybėje), Italijoje (Turino mieste), o baigiamasis etapas visus projekto dalyvius subūrė Lietuvoje.
VšĮ Euroregiono „Ežerų kraštas“ direktorato biuro vadovė Inga Šidlauskienė ir šio projekto koordinatorė Agnė Vaišytė į projektą įtraukė jaunimo bei kultūros darbuotojus iš Ignalinos, Utenos, Švenčionių, Zarasų rajonų ir Visagino savivaldybių. Tarptautinio projekto komanda labai įvairi – nuo kultūros organizacijų atstovų iki tarptautinių renginių organizatorių, savivaldybių atstovų, universtiteto dėstytojų, savanorių, jaunimo atstovų. Utenos rajono savivaldybei šiame projekte atstovavo Kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė, vyriausioji specialistė Regina Skomskienė ir Jaunimo reikalų koordinatorė Gerda Kvaselienė.
Projekto organizatoriai jo dalyviams parengė įdomią ir turiningą programą: Paliesiaus dvare (Ignalinos r.) svečiams buvo pristatyti Rytų Aukštaitijos regiono miestai ir juos garsinančios kultūrinės veiklos, muziejai ir renginiai, populiarinantys tradicijas ir liaudies meną, vyko kūrybiniai užsiėmimai etnokultūrinių festivalių programai sukurti. Projekto dalyviai susipažino su Paliesiaus dvaro istorija ir dabar šioje vietovėje vykstančia aktyvia kultūrine veikla, lankėmės Lietuvos etnokosmologijos muziejuje Kulionyse (Molėtų r.), Senovinės bitininkystės muziejuje Stripeikiuose (Ignalinos r.), mokėmės senųjų amatų ir liaudies šokių Senolių kaime Vajasiškyje (Zarasų r.), grožėjomės Aukštaitijos nacionalinio parko gamta, Palūšės lankytojų centre susipažinome su šio krašto istorija ir senaisiais verslais, apžiūrėjome Ginučių vandens malūną, dalyvavome edukacinėje vakaronėje su Ignalinos krašto folkloro ansambliu „Čiulbutė“, mokėmės kepti šakotį UAB „Romnesa“ (Ignalinos r.). Svečiavomės Zarasų žemės ūkio mokykloje, kurioje ypatingas dėmesys skiriamas kalvystei, medžio darbams, žaliųjų edukacinių erdvių kūrimui. Šios ugdymo įstaigos atstovai pasidalijo patirtimi dalyvaujant tarptautiniuose projektuose. Lankėmės Antalieptės Basųjų Karmelitų vienuolyne (Zarasų r.), kur įsikūręs VšI ,,Inovatorių slėnis“ stebina aktyvia Lietuvos ir užsienio šalių jaunimo pamėgta projektine ir kūrybine veikla, drąsiomis idėjomis ir senojo vienuolyno paveldo išsaugojimu.
Vilniaus etninės kultūros centre maloniai nustebino jauni uteniškiai Ugnė Žemaitytė ir Svajūnas Ilčiukas - jie projekto dalyviams pristatė savo veiklas populiarinant lietuvių liaudies kūrybą, dalijosi patirtimi apie folkloro stovyklų jaunimui organizavimą, mokė svečius liaudiškų šokių ir žaidimų. Kadangi projekto laikas sutapo su Joninių švente, projekto „Etno bangos“ dalyvai susipažino su populiariausiomis Joninių tradicijomis: vainikų pynimu, vantų rišimu, lietuviškos pirties edukacine programa, dalyvavo Rasos šventėje Kernavėje (Širvintų r.). Projekto pabaigoje svečiai buvo supažindinti su Lietuvos ir jos senųjų sostinių istorija, patyrė daug puikių įspūdžių dalyvaudami pažintinėse ekskursijose po Vilnių ir Trakus.
Šis projektas buvo turtingas ir įdomus savo tikslais ir patirtimis, puikiomis galimybėmis pažinti skirtingų šalių kultūrą ir tradicijas, suprasti etnokultūros reikšmę mūsų dabartinėms šventėms bei tradicijoms, todėl projekto organizatoriams ir dalyviams suteiks naujų idėjų kuriant ir modeliuojant ateities projektus kultūros ir renginių organizavimo srityje, atvers galimybes tarptautinėms partnerystėms ir pasikeitimui naudingomis patirtimis etnokultūros srityse.

***
Šis leidinys (ar kūrinys) atspindi tik autoriaus nuomonę, todėl Nacionalinė agentūra ir Europos Komisija negali būti laikomos atsakingomis už jame pateiktą informaciją.

stiklo galerija

projektas ART U2022 m.  Utenoje  vykusio  menininkų  projekto  ART‘U 2022 (Menas mieste-miestas mene) paskaitos apie garsias Utenos krašto asmenybes.

Paragauk sulos

Taurapilis

pokst bendruomene

Utenos radijas

Jurates Mitalienes logo

Dailininko Laimono Šmergelio svetainė

Giedriaus Mazuro keramikos st

 

 www.zygeiviuslenis.lt